A free template from Joomlashack

A free template from Joomlashack

DOBRODOŠLI!

V času Ilirskih provinc
Prispeval: Karmen Simonič Mervic   
torek, 11. november 2008


Tekmovanje iz znanja zgodovine pripravlja Zavod R Slovenije za šolstvo. Letošnja tema so ILIRSKE PROVINCE. S študijem razpisane literature (glej razpis v e- učilnici zgodovina) se bomo preselili za 200 let nazaj, ko so bile z Napoleonovim dekretom ustanovljene Ilirske province.

Učenci in učenke, tisti, ki ste se prijavili za tekmovanje iz zgodovine, najdete vse potrebne informacije v e-učilnici zgodovina.

Želim vam uspešno delo.

Šolsko tekmovanje je v petek, 19. decembra 2008.

 

Karmen Simonič Mervic

 
Primorski mozaik
Prispeval: Administrator   
petek, 07. november 2008

 

Jutri, v soboto, 8. novembra, si lahko na SLO 2 ogledate ponovitev oddaje Primorski mozaik.
Primorski mozaik je magazinska oddaja, ki se poglobljeno in kritično skozi reportaže odziva na aktualne dogodke.
Voditeljica oddaje Vesna Potočar Godnič je v studio RTV Koper na pogovor povabila Karmen Simonič Mervic.
Poklepetali sta o učbeniškem kompletu Stari svet, zgodovina za sedmi razred osnovne šole.

Oddajo si lahko pogledate tudi tukaj .

 
Kostanjev dan
Prispeval: Vera Rudolf   
nedelja, 26. oktober 2008

sl1 sl2 sl3

 

 

 

 


V Vitadomu so pripravili kostanjev dan. Tako se je za učence prvega in drugega razreda petek pred jesenskimi počitnicami zaključil z druženjem in ustvarjanjem skupaj s stanovalci Vita doma. V ustvarjalnih delavnicah so učenci ob pomoči tamkajšnjih stanovalcev izdelovali iz materialov, ki nam jih nudi narava v jeseni: listi dreves, plodovi gozdnih dreves in grmičevja, koruza, korenje, krompir, buče, trave, suho cvetje ... Nastali so prekrasni izdelki, ki so na razstavi v domu. Prijetno medgeneracijsko druženje se je zaključilo ob pečenem kostanju in soku. Vsi, ki smo oblikovali dan smo bili izjemno zadovoljni in si takih skupnih druženj in skupnega ustvarjanja še želimo.

Več slik najdete tukaj.

Marija Rupnik Hladnik, Vera Rudolf

 
Uspehi tekmovalcev v znanju o sladkorni bolezni
Prispeval: Darja Rupnik   
sreda, 22. oktober 2008


17. oktobra  so se učenci 8. in 9. razreda  (23 učencev) preizkusili v znanju o sladkorni bolezni na šolski ravni.

Bili so zelo uspešni in prejeli 4 bronasta priznanja:

  • Karlo Rudolf - 9. razred,
  • Matjaš Tkalec - 9. razred,
  • Anja Pivk - 9. razred in
  • Maja Kenk - 8. razred.

Prvi trije se bodo udeležili državnega tekmovanja, ki bo 22. novembra 2008, v Ilirski Bistrici.

Vsem  iskreno čestitamo.

Mentorica Darja Rupnik

 
Tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni
Prispeval: Darja Rupnik   
torek, 21. oktober 2008

sl1 sl2 sl3

 

 

 

 

 


V petek, 17. oktobra 2008, je bilo šolsko tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni, ki je letos že deseto.

Namen in cilj tekmovanja je predvsem širjenje in poglabljanje znanja o diabetesu in življenjskem slogu, ki preprečuje pojave diabetesa.

 V  teh 10 letih je od 2000 učencev v prvih letih tekmovanja število tekmovalcev naraslo na 6634  v letu 2007. V letu 2007 je dobilo bronasto priznanje 2384 tekmovalcev, srebrno 533 in 206 tekmovalcev zlato priznanje, kar kaže na veliko znanje, ki so ga osvojili.

Vsako leto 14. novembra praznujemo Svetovni dan diabetesa. Letošnja tema Mednarodne diabetične federacije je Bodimo pozorni na znake sladkorne bolezni, predvsem na znake, ki se pojavljajo pri mladih.

Sladkorna bolezen je skupina presnovnih bolezni, ki imajo skupno značilnost zvišano koncentracijo glukoze v krvi. Nastane zaradi pomanjkljivega izločanja hormona insulina ali njegovega pomanjkljivega  delovanja ali obojega skupaj. Posledica je motena presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. To povzroči okvaro, motnjo ali odpoved različnih organov, posebno oči, ledvic, živcev, srca, možganov in ožilja.

Sladkorna bolezen se lahko kaže z značilnimi simptoni in znaki: žeja, poliurija, hujšanje. Bolnik ima lahko še druge simptone in znake: motnje vida, genitalni pruritus, srbež kože, utrujenost, povečan apetit, okužbe kože, ima vrtoglavico, je izsušen ...

Sladkorno bolezen zagotovo ugotovimo, če je glukoza v krvi na tešče 7,0 mmol/l ali več ali 11,1 mmol/l kadar koli.

 

Delimo jo na štiri skupine:

  • sladkorno bolezen tipa 1, ki se pojavlja predvsem v mladosti. Večina bolnikov zboli do 30. leta starosti, lahko pa tudi kasneje. Zaradi avtoimunskega procesa so uničene celica beta trebušne slinavke in bolnik nima lastnega insulina. Za zdravljenje je potreben insulin;
  • sladkorna bolezen tipa 2, ki je najpogostejša oblika sladkorne bolezni. Pojavljati se prične po 40. letu starosti in poteka počasi. Zdravljenje je uspešno s pravilno prehrano, telesno dejavnostjo in peroralnimi antidiabetiki. Kasneje je potreben insulin;
  • drugi tipi sladkornih bolezni, ki so povzročene po raznih boleznih in zaradi nekaterih drugih vzrokov (po poškodbi trebušne slinavke ...) in  se za zdravljenje uporablja nekatera zdravila;
  • nosečnostna sladkorna bolezen, ki je odkrijemo v nosečnosti. Bolnica prej ni imela sladkorne bolezni.

Ljudje s sladkorno bolezen potrebujejo veliko izobraževanja in vzgoje, da dobro obvladajo svojo bolezen. Če je tako, lahko živijo povsem normalno življenje. Če ne, nastopijo tipični kronični zapleti.

Želimo si, da bi širša družba dojela pomen sladkorne bolezni in da bi spoznala, kako pomembno je pravočasno ukrepanje. Danes vložena sredstva se nam lahko bogato obrestujejo v prihodnosti.

 
Več slik si oglejte tukaj.

Mentorica Darja Rupnik

 

 
Izbirni predmet: Raziskujem domači kraj
Prispeval: Karmen Simonič Mervic   
sreda, 15. oktober 2008

sl1 sl2 sl3

 

 

 

 

 


Slovenski devetošolci imajo možnost v devetem razredu izbrati izbirni predmet Raziskujem domači kraj. Letos pouk izbirnega predmeta Raziskujem domači kraj izvajamo tudi na OŠ Črni Vrh. Vsebina predmeta je pestra. Učenci spoznavajo o svojem kraju marsikaj novega. Do sedaj so se seznanili z nekaterimi viri oz. literaturo, kjer so različni avtorji pisali o Črnovrškem. Dvakrat so obiskali Mestni muzej v Idriji. Prvi obisk je bil namenjen spoznavanju geološke zgradbe našega območja. Geološka zbirka v muzeju daje vpogled v geološko sestavo, spoznali so razvoj geološke znanosti in nastanek idrijskega rudišča. V muzeju so nam omogočili študijsko delo kar v samih prostorih zbirke. Drugi obisk muzeja  je bil posvečen ogledu nove stalne razstave o idrijski čipki in razstave 20. stol. Slednja prikazuje tudi čas, ki ga je zaznamovala rapalska meja. Na razstavi so učenci odkrili stavbo Balille, od katere je danes ostalo samo ime za prostor, kjer je nekoč stalo poslopje počitniškega doma takratne italijanske fašistične organizacije za otroke Balilla. Čas 2. svetovne vojne je zaznamovalo tudi delovanje Janka Premrla Vojka. Nanj spominja ohranjen plakat, s katerim je tedanja oblast na njegovo glavo razpisala visoko denarno nagrado.

Več slik najdete tukaj.

Karmen Simonič Mervic

 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 Naprej > Konec >>

Rezultati 833 - 848 od 856
Joomla Templates by Joomlashack