A free template from Joomlashack

A free template from Joomlashack

DOBRODOŠLI!

RAZSTAVA KNJIG ROJAKA IVANA BIZJAKA
Prispeval: Darja Rupnik   
etrtek, 26. november 2009
sl1 sl2 sl3
V šolski avli si lahko ogledate razstavo knjig  rojaka Ivana Bizjaka in nekaj ilustracij akademskega slikarja Igorja Ribiča.

Za pokušino si lahko nekaj utrinkov ogledate tukaj.

Darja Rupnik in Barbara Petkovšek
 
13. pevska revija črnovrških zborov NAJ PESMI SRCA NAM VEDRE
Prispeval: Darja Rupnik   
sreda, 25. november 2009
sl1 sl2 sl3V soboto, 21. novembra 2009, so peli na črnovrški pevski reviji Naj pesmi srca nam vedre kar trije šolski zbori - Cekinčki, Cekini in Mladinski zbor pod vodstvom zborovodkinje Damjane Vončina.

Nekaj slik si lahko ogledate tukaj.

Darja Rupnik
 
LIKOVNI NATEČAJ ZA PODOBO MLEKOMATA
Prispeval: Barbara Petkovšek   
sreda, 25. november 2009
sl1 sl2 sl3V preteklem tednu se je s podelitvijo nagrad zaključil likovni natečaj, ki ga je za našo šolo razpisala kmetija Kočar iz Črnega Vrha.
Natečaj je spodbudil učence, da so razmišljali in potem likovno ustvarjali o mleku, o njegovem pomenu v prehrani, kako ga pridobivamo in predelujemo.
Z igrivimi in humornimi slikami so sodelovali učenci od 1. do 9. razreda. Nastalo je preko 80 slik, izmed katerih je bilo 5 izbranih, da krasijo novi mlekomat v Idriji.
Ena izmed njih, delo Denisa Kavčiča iz 8. razreda pa bo uporabljena tudi kot logotip za prodajo svežega mleka.
Avtorji ostalih nagrajenih izdelkov so: Katjuša Rupnik iz 4. razreda, Pia Bizjak iz 5. razreda, Vesna Žgavec iz 7. razreda in Simon Kavčič iz 8. razreda.
Nagrade je podelil g. Tomaž Mlečnik, vsi sodelujoči pa so si prislužili mlečno lučko, ki je prijala tudi v teh hladnih dneh.

Več slik si lahko ogledate tukaj.

Barbara Petkovšek
 
MLADINA IN GORE 2009
Prispeval: Lilijana Homovec   
torek, 24. november 2009


V soboto, 7. 11. 2009, je v OŠ Idrija potekalo regijsko tekmovanje Mladina in gore.
Naša šola je sodelovala z dvema ekipama, Javornik in Zarjaveli noski. Ekipi sta se odrezali bolje kot lani in zasedli 8. in 12. mesto. Na državno tekmovanje so se uvrstile prve štiri ekipe iz naše regije.

mig2009_1mig2009_2

 

 

 

 

 

 

 
Mladi planinci pred šolo in na sprehodu ob Divjem jezeru.

Lilijana Homovec

 
PREDSTAVITEV KNJIG ROJAKA IVANA BIZJAKA
Prispeval: Darja Rupnik   
etrtek, 19. november 2009

sl1sl2sl3V nedeljo, 15. novembra 2009, sta nas obiskala mladinski pisatelj, poet, založnik, šolnik in "izumitelj" Vesele šole - črnovrški rojak IVAN BIZJAK in ilustrator - akademski slikar IGOR RIBIČ (PEPE).

Ivan Bizjak se je rodil 17. decembra 1936 v Črnem Vrhu nad Idrijo. Že kot otrok je ostal brez obeh staršev in si je tri leta služil kruh kot pastir na Strmcu in v Mrzlem logu. Slabovidnost je podedoval po materi in se je z njo komaj mimo predpisov prebil skozi pet letnikov učiteljišča ter diplomiral na ljubljanskem učiteljišču 1958; bil učitelj, upravitelj, ravnatelj, pedagoški svetovalec v občini Idrija in Ljubljana-Vič. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral kot predmetni učitelj pedagogike in slovenskega jezika s književnostjo. Po devetih letih dela v šolstvu je bil povabljen v založništvo, kjer je že po šestih mesecih dela "izumil" VESELO ŠOLO in tekmovanje v znanju, ki je zelo uspešno živela kar štirideset let. Šolstvu se je oddolžil tudi s poljudnimi uspešnicami o naravi in družbi  ter učbeniki. Sledila so vabila na najpomembnejše  in najodgovornejše kulturne gospodarske položaje, s katerimi si je prislužil leta 2006 SCHWWNTNERJEVO nagrado za življenjsko in avtorsko delo v založništvu - Založba Mladinska knjiga in Prešernova družba. Zdaj živi v Piranu - predvsem kot upokojenec in mladinski pisatelj uresničuje svoje sanje, spočete v otroštvu - pa tudi v bolj srečnih trenutkih zadnjih let. Do danes je ustvaril 21 leposlovnih in poučnih del. V nekaterih delih so živali prispodoba ljudi, ki jih je srečeval v mladih letih (ljubeznive pa tudi sovražne, hinavske, nevarne in sebične).V nedeljo sta bili predstavljeni knjiga SANJALČKOVE DOMAČE ŽIVALI OD AFNE DO KONJA in slikanica O BIKU NA ZVONIKU, kjer je bik zdaj črn, zdaj bel, zdaj rdeč.

Vesela šola je bila  lansko leto ob svoji 40-letnici ukinjena in tako nam je Ivan Bizjak ponudil B'k'žajfarsko Veselo šolo. Poslušalci smo prvo že reševali na predstavitvi, ki je humorno obarvana, in nagrajenci so prejeli majico z bikom na zvoniku.

Bizjakove knjige so ilustrirali različni znani ilustratorji, od Ive Šubica, Boža Kosa, Ančke Gošnik Godec, Rudija Skočirja do akademskega slikarja Igorja Ribiča (zadnjih enajst slikanic). Slednji je na predstavitvi  vse navzoče presenetil z izredno hitrostjo izdelovanja karikatur in ilustracij ... Vsem otrokom je po želji narisal živali, ki jim bodo krasile  domače prostore.

V prihodnjih dneh pa si boste lahko v avli OŠ Črni Vrh ogledali razstavo nekaterih Bizjakovih knjig.

Nekaj slik si lahko ogledate tukaj.

Darja Rupnik

 
RASTEM S KNJIGO 2009
Prispeval: Darja Rupnik   
etrtek, 29. oktober 2009


V okviru projekta Rastem s knjigo 2009 - izvirno slovensko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu  so učenci 7. razreda obiskali Mestno knjižnico in čitalnico v Idriji. Prejeli so knjigo Dušana Čaterja Pojdi z mano.

Zgodba se začne kot nastavek problemskega mladostniškega romana. Glavni protagonist Manc se tik pred koncem šolskega leta znajde pred izključitvijo, saj je po krivem obtožen kraje mobilnega telefona. S svojimi problemi se ne more zateči nikamor, še najmanj domov, kjer ga čaka oče alkoholik. Priložnost za začasni pobeg iz situacije se pokaže, ko se s sošolci na njegovo pobudo odpravijo po gradivo za šolsko fotografsko razstavo na zapuščeno domačijo njegovega deda. Z Mancem gredo še trije najstniki. Njihov "izlet" se že po nekaj urah sprevrže v nepričakovano srhljivko ...

pdf Vesna Žgavec (7.r) o obisku v mestni knjižnici in čitalnici Idrija


Mentorica Darja Rupnik

 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 Naprej > Konec >>

Rezultati 801 - 816 od 910
Joomla Templates by Joomlashack