A free template from Joomlashack

A free template from Joomlashack

DOBRODOŠLI!

SODELOVANJE NA 8. SLOVENSKI RAZSTAVI JASLIC NA SVETI GORI NAD SOLKANOM Z MEDNARODNO UDELEŽBO
Prispeval: Vera Rudolf   
sobota, 19. december 2009
sl1 sl2sl4 sl3
Jaslice v 1. razredu
Jaslice smo naredili iz bele DAS mase. Ko so se figurice posušile, smo jih pobarvali z vodenimi barvicami. Z moko smo označili potke, ki vodijo v hlevček. V ozadju smo postavili tudi smrečico. Okrasili smo jo z jabolki, ki so zrasle v Lomeh in s snežinkami iz vinske rutice. Jabolka nam želijo zdravje, snežinke pa veselo zimo.

Frančiška Rupnik in Vera Podkrajšek

Jaslice v 2. razredu
V drugem razredu smo v tem šolskem letu jaslice izdelovali iz DAS mase. DAS masa je glini podoben material. Prijetna je za gnetenje in stiskanje. Učenci so si kar sami razdelili like jaslic in ustvarjali po svoji zamisli. Če z likom niso bili zadovoljni, so maso pregnetli in figuro preoblikovali. Vsak učenec je izdelal eno človeško figuro in eno ali več ovčk. Hlevček smo izdelali iz materialov, ki so jih učenci nabrali v naravi (storži, lubje, žir, mah).

Marija Rupnik Hladnik

Jaslice v 3. razredu
V tretjem razredu smo najprej žrebali, kdo bo naredil posamezen lik iz jaslic. Vsi liki imajo osnovo iz žice, glave in roke iz časopisnega papirja, oblepljene z maskirnim trakom in pobarvane s tempera barvami. Za trup in noge smo naredili stožec iz papirja. Figurice smo oblekli v obleke iz tekstila, ki smo jih sami izdelali. Nekateri imajo na glavi lase iz volne, drugi pa pregrinjala iz blaga. Da so figure bolj stabilne, so postavljene na podstavke iz mavca. Ovčke smo naredili iz žice, časopisnega papirja in maskirnega traka, pobarvali smo jih z belo tempero in jih oblepili z vato. Izdelali smo 12 človeških figur (Marija, Jožef, Jezušček, trije kralji, angel, trije pastirji, dve pastirici) in 11 ovčk.

Vera Rudolf

Odprtje razstave bo v nedeljo, 20. decembra 2009, ob 15. uri v kapeli prikazanja. V Frančiškovi dvorani na Sveti Gori nad Solkanom bo razstava na ogled od 20. decembra 2009 do 17. januarja 2010
- od ponedeljka do sobote: od 10. do 18. ure
- ob nedeljah in praznikih: od 9. do 18. ure.

Več slik si oglejte tukaj.

Vabljeni!

 
PLAVALNI TEČAJ ZA UČENCE TRETJEGA RAZREDA
Prispeval: Vera Rudolf   
sobota, 19. december 2009
sl1 sl2 sl3 sl4
Tretješolci so 14. decembra 2009 zaključili 20-urni plavalni tečaj, ki je po programu devetletke obvezen.
Potekal je v bazenu GRC Zapolje pri Logatcu, tečaj pa je vodil učitelj športne vzgoje Drago Kavčič. Učenci so prišli na plavalni tečaj z različnim predznanjem. Na zadnji dan tečaja je bil preizkus plavanja:

  • šest učencev je osvojilo bronastega delfina (plavalec preplava 50 m, tako da skoči v vodo na noge, plava v eno smer 25 m, se med plavanjem obrne in plava proti cilju, med plavanjem drugih 25 m se plavalec v sredini plavališča zaustavi in opravi t.i. vajo za varnost),
  • dva učenca zlatega morskega konjička (otrok preplava 25 m s poljubno tehniko neprekinjeno, brez dotika dna, roba plavališča ali drugega otroka, plavanje prične v vodi ali s skokom, vendar razdalja plavanja ne sme biti krajša od 25 m),
  • dva učenca srebrnega morskega konjička (otrok preplava 8 m s poljubno tehniko neprekinjeno, brez vmesnega dotika dna, roba plavališča ali drugega otroka) in
  • en učenec bronastega morskega konjička (otrok zna drseti stegnjen na vodni površini z rokami naprej, drsi na prsih z glavo v vodi 5 sekund).

Več slik si lahko ogledate tukaj.

Vera Rudolf
 
NOVOLETNE USTVARJALNE DELAVNICE
Prispeval: Darja Rupnik   
sreda, 16. december 2009
sl1 sl2 sl3 sl4Društvo prijateljev mladine Črni Vrh, ki ga vodi Marija Čuk, je tudi letos organiziralo novoletne ustvarjalne delavnice. Potekale so kar tri  v petek, 11. decembra 2009, v avli OŠ Črni Vrh. Otroci vseh starosti so izdelovali novoletne voščilnice in razne okraske. V prvi sta pomagali Barbara Petkovšek in Darja Rupnik, v drugi Marija Rupnik Hladnik, Vera Rudolf in Elizabeta Bonča, tretjo pa sta vodili Tina in Andrejka Rupnik. Medtem pa so Ingrid Črnologar, Tinca Čuk, Nina Kavčič ... poskrbele za naše želodčke. Vsak obiskovalec je dobil tudi pečenaga prašička izpod spretnih rok Marije Gostiša.
Starši in otroci so odhajali veseli in domov odnesli kar precej voščilnic, pa tudi idej za izdelovanje le-teh v predprazničnih dneh.
Med samim delom se je predsednica društva Marija Čuk zahvalila ravnateljici Alenki Cvetaš za gostoljubje in pomoč s strani šole ter ji podarila nekaj izdelkov prejšnjih in teh delavnic.

Nekaj slik si lahko ogledate tukaj.

Darja Rupnik
 
ŠOLSKO TEKMOVANJE ZA CANKARJEVO PRIZNANJE
Prispeval: Darja Rupnik   
sobota, 12. december 2009
sl1 sl2 sl3 sl4Letos je komisija za tekmovanje  v znanju iz slovenščine za Cankarjevo priznanje kot skupno temo izbralo poezijo. Naslov DOM TVOJE, MOJE PESMI povzema dve temeljni značilnosti :
pesem je "tvoja", bralčeva: vsak bralec naj skuša vzpostaviti čimbolj oseben in poglobljen stik s pesmimi;
pesem je tudi "moja", avtorjeva: ob razmišljanju o vsebini in učinku poezije jo navezuje na ustvarjalčevo življenje in delo, podobe sveta ipd.
Izbrana besedila:
2. in 3. razred: Oton Župančič: Mehurčki,
4. in 5. razred: Bina Štampe Žmalc: Živa hiša,
6. in 7. razred: Ervin Fritz: Vrane,
8. in 9. razred: Tone Pavček: Majnice in majhnice: pesmi mnogih let za mnoge bralce.
V torek, 8. decembra 2009, je bilo šolsko tekmovanje, kjer so se pomerili naslednji učenci (2. r. - Hana, Patrik, Karmen in Lina; 3. r. - vsi; 4. r. - Dejan, Matjaž, Urška, Klara, Kristina, Ambrož, Katjuša in Tjaša; 5. r. - Kristina, Miha, Mateja in Jure; 6. r. -Tjaša, Lucija, Klara, Manca, Terezija in Alenka; 7. r. - Neža, Tadeja, Vesna in Neja; 8. r. - Žiga, Denis, Matic, Mitja in Leja; 9. r. - Maja).
Rezultati tekmovanja bodo znani v torek, 15. dec. 2009.

Slike si lahko ogledate tukaj.
 
Predsednica tekmovalne komisije Darja Rupnik
 
NOVOLETNE USTVARJALNE DELAVNICE - VABILO
Prispeval: Darja Rupnik   
etrtek, 10. december 2009

Veliko učiteljic in ostalih delavk naše šole smo članice Društva prijateljev mladine Črni Vrh in sodelujemo v vseh aktivnostih društva, od miklavževanja do raznih delavnic ob tednu otroka, tednu družine, v prednovoletnem času ...
 
Vse otroke, učence in starše vabi društvo v petek, 11. 12. 2009, od 17.00 do 19.00 v OŠ Črni Vrh na novoletne ustvarjalne delavnice, kjer boste marsikaj ustvarjali.
Ne bo vam žal.
 
Darja Rupnik
 
NOVOSTI V DIABETESU
Prispeval: Darja Rupnik   
sreda, 09. december 2009

Društvo diabetikov Idrija vabi vse, ki vas ta pereča tema zanima na predavanje NOVOSTI V DIABETESU  v četrtek, 10. decembra 2009, ob 17.00 v predavalnico OŠ Idrija.
 
 
Naša šola je začela tekmovati že pred enajstimi leti (leta 1999), ko se je začelo sploh to tekmovanje. Letos je bilo že 11. tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni na dveh ravneh (šolsko za bronasto priznanje in državno za srebrno in zlato priznanje). Šolsko izpelje sama šola, medtem ko za državno pa vsako leto sprejme odgovornost eno območno društvo diabetikov Slovenije. Tako smo potovali že na različne konce Slovenije (od prvega v Škofjo Loko, Ptuj, Ravne na Koroškem, v Idrijo (leta 2002/03), Ljutomer, Jesenice, Trbovlje, Brežice, Šempeter pri Novi Gorici, Ilirsko Bistrico in Ljubljano).
Vsako leto potekajo priprave mentorjev  v Kliničnem centru v Ljubljani. Učence pa na šolah pripravljajo mentorji. Vsak učenec dobi knjižico Sladkorna bolezen, moja najzvestejša prijateljica, v kateri so opisani vsi tipi sladkornih bolezni, vzroki, posledice, način prehranjevanja, zdravljanja, zapleti, zgodovina društva ... Zadnja tri leta pa tekmovalci obdržijo knjižico, da lahko kadar koli pogledaj vanjo in se predvsem pravilno prehranjujejo ter veliko gibajo.
 
Prva tri leta je za tekmovalce, ki so prejeli zlato priznanje na državnem tekmovanju, organiziralo naše  območno Društvo diabetikov Idrije in Cerkljanske nagradno potovanje v Gardeland. Sedaj pa organizirajo prevoz na državno tekmovanje (skupni avtobus) za bronaste tekmovalce in različna presenečenja.
Vedno je zelo lepo.

Mentorica Darja Rupnik
 
<< Začni < Nazaj 51 52 53 54 55 56 57 58 Naprej > Konec >>

Rezultati 801 - 816 od 919
Joomla Templates by Joomlashack