A free template from Joomlashack

A free template from Joomlashack

EDUROAM

EDUROAM

SIO 2020

SIO 2020

ŠOLSKA PREHRANA

Advertisement

UTRINKI V SLIKI

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Pozabljeno geslo?

ŠTEVEC OBISKOVALCEV

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes
mod_vvisit_counterVčeraj
mod_vvisit_counterTa teden
mod_vvisit_counterTa mesec
mod_vvisit_counterVsi1

PRISOTNI NA STRANI

Prisotnih 1 gost prijavljenih

DOBRODOŠLI!

Domov
Knjiga – neprecenljivo bogastvo PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Ivanka Erjavec   
ponedeljek, 05. februar 2018

V torek, 30. januarja, je umrl Ivan Bizjak, pisatelj, pesnik, založnik, šolnik, soustanovitelj bralne značke, ustanovitelj Vesele šole in Schwentnerjev nagrajenec.


Črnovrški rojak Ivan Bizjak je bil rojen 17. decembra 1936 v Črnem Vrhu. Služboval je v Zavratcu, Doleh, Spodnji Idriji, Idriji in Ljubljani. V življenju je deloval na različnih področjih. Bil je učitelj, upravitelj, pedagoški svetovalec, ravnatelj, soustanovitelj Bevkove bralne značke in ustanovitelj Vesele šole, založnik. Leta 2006 mu je bila podeljena Schwentnerjeva nagrada za življenjsko delo v založništvu, knjigotrštvu in bralni kulturi na Slovenskem, saj ima njegova skrb za slovenski jezik in slovensko knjigo trajno vrednost. Zadnja desetletja je živel in ustvarjal v Piranu.


V Črni Vrh, svoj rojstni kraj, je zelo rad prihajal. Posebno pozornost je namenil učencem osnovne šole in jih s preprostostjo in neposredno pripovedjo popeljal v svet knjige. Nazadnje nas je obiskal 7. maja 2011 in zaključek Bevkove bralne značke smo na OŠ Črni Vrh praznovali skupaj z njim.


Navzočim je pripovedoval o času, ko je pričel hoditi v prvi razred italijanske šole. Takrat je knjige pomagal skrivati v skrinje na podstrešju, saj so sovražniki knjig, ki so si neštetokrat kar z njimi privoščili podkuriti ogenj, tako uničevali zapisano slovensko besedo. Spregovoril je tudi o branju in Bralni znački, devetošolcem, ki so za bralno značko tekmovali vseh devet let, pa je podelil priznanje zlati bralec. Poudaril je, da je knjiga tudi v današnjem času neprecenljivo bogastvo. Temeljna dejavnost v zvezi z njo pa je branje, ki je izrednega pomena za vse generacije. Branja se moramo učiti in ga neprestano gojiti. Postati mora naša skupna skrb.


Ob izgubi rojaka, ljubitelja otrok, knjige in lepe besede, smo v avli OŠ Črni Vrh pripravili razstavo njegovih del in knjig. Njegov spomin bomo počastili 7. februarja na kulturni prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku. 17. decembra 2018, na obletnico njegovega rojstva, pa se ga bomo spomnili s kulturnim dnem.

Ivanka Erjavec, Darja Rupnik

ivan_bizjak_1ivan_bizjak_2

 
< Nazaj   Naprej >
Joomla Templates by Joomlashack