A free template from Joomlashack

A free template from Joomlashack

EDUROAM

EDUROAM

SIO 2020

SIO 2020

ŠOLSKA PREHRANA

Advertisement

UTRINKI V SLIKI

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Pozabljeno geslo?

ŠTEVEC OBISKOVALCEV

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes
mod_vvisit_counterVčeraj
mod_vvisit_counterTa teden
mod_vvisit_counterTa mesec
mod_vvisit_counterVsi1

PRISOTNI NA STRANI

Prisotnih 1 gost prijavljenih

DOBRODOŠLI!

Domov
Našli smo Kresničkovo lučko PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Ivanka Erjavec   
sreda, 13. december 2017

V sredo, 13. 12. 2017, je bil v OŠ Črni Vrh dobrodelni božično-novoletni koncert. Zbrane prostovoljne prispevke smo namenili Šolskemu skladu.

Spevoigro Kresniček, ki jo je Radovan Gobec napisal za pevce soliste, zbor in klavirsko spremljavo, so izvajali učenci izbirnega predmeta glasbeni projekt in mladinska vokalna skupina OŠ Črni Vrh pod vodstvom zborovodkinje Damjane Vončina.
Že pred koncertom in tudi po njem so obiskovalci prireditve lahko kupili srečko ali dve in s tem preizkusili svojo srečo. Nekateri med njimi so dobili pravo Kresničkovo lučko.


Prvega decembra se začne meteorološka zima. Zima je čas, ko rastline počivajo, živali pa si poiščejo varno zatočišče. Dnevi so krajši, noči so daljše. In ko se stemni, ljudje prižigamo luči. Ko pa se pojavi jutranja svetloba, življenje postane bolj prijetno in lepše.
Črni Vrh pozimi. Sreda je bila hladen dan. Zimi navkljub pa so zvečer v telovadnici Osnovne šole Črni Vrh zacvetele rože. Po odru so letale kresničke, med katerimi je bil tudi Kresniček, ki je v svoji razigranosti in nagajivosti izgubil svojo lučko. Vsi so ga zasmehovali in mu pravili, da je navadna rjava muha. Zaradi tega je bil zelo žalosten, zato se je odločil, da jo bo šel iskat. Iskal jo je pri Maku, Slaku, Polžu, pri Mravlji v mravljinskem gradu, pri Zvezdi in Luni. Naposled jo je našel pri Soncu, saj je Sonce ugotovilo, da se je dovolj pokesal za svoja lumparska dejanja. Bil je srečen, ker je našel lučko, zato je na ples povabil vse svoje prijatelje.
Predstavo Kresniček so intenzivno pripravljali tri mesece in pol. Mnogo ur vloženega časa je bilo prostovoljnih in izpeljanih tudi izven urnika.  Spevoigra je napisana za sedem solistov in vokalno skupino. V vlogi solistov so se predstavili Kresniček - Leon Rudolf, Polž - Tone Pivk, Slak - Mai Rupnik, Mravlja - Ivana Čuk, Zvezda - Eliza Felc, Luna - Rožle Čuk in Sonce - Kristjan Likar. Mladinska vokalna skupina in pevci so izvajali tudi skupinske vloge kresnic, rož in vil. Klavirsko spremljavo pa je izvajala profesoricaTeja Ličar Močnik.
Učenci izbirnih predmetov glasbeni projekt in likovno snovanje so pod vodstvom Damjane Vončina, Barbare Petkovšek, Mete Slejko in Anke Jamšek sami izdelali vse kostume in sceno. Pri oblikovanju scene so sodelovali tudi s klekljaricami Društva klekljaric Črni Vrh-Godovič pod vodstvom Anke Jamšek. Oder je postavil Peter Žgavec s sodelavci, za ozvočenje in luč pa je poskrbel Edvard Božič.
V četrtek, 14. decembra, bodo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Idrija predstavo Kresniček še dvakrat ponovil. Spevoigri bodo prisluhnili učenci 5. in 6. razredov OŠ Idrija, Spodnja Idrija in Cerkno ter učenci podružnične šole Godovič.
Melodije in igra so bile stkane v preprosto zgodbo, ki je prinesla poučen razmislek vsem prisotnim. Otroci in odrasli si želimo dobrih zgodb. Zgodba je torej čudežno ogledalo. In odsev svoje življenjske zgodbe v njem vidi prav vsak. Zato za dobro zgodbo in dobroto ni nikoli prezgodaj in nikoli prepozno.
Nastopajoči so nam skozi zgodbo o Kresničku, ki je izgubil lučko, predali mnogo sporočil. Hudo je, če izgubiš nekaj tako dragocenega, kot je lučka. Če lučko izgubiš, jo moraš iskati toliko časa, da jo dobiš nazaj. Delaj dobro. Sveti v temi in kaži pravo pot. Strogost izravnavaj z dobroto, toplino, prisrčnostjo in radostjo ter jo pomnoži s povezovalno močjo.
Ob koncu prireditve so pevci, zborovodkinja in vodja projekta Damjana Vončina ter vsi, ki so pri oblikovanju in izvedbi dobrodelnega božično-novoletnega koncerta sodelovali, prejeli navdušen aplavz občinstva.

Dobrodelna prireditev je potekala v duhu prijateljstva in miru. Zahvala velja nastopajočim in vsem, ki so podarili materialne dobrine, storitve ali donatorska sredstva, in vsem, ki so kakor koli pripomogli k temu, da je dobrodelni koncert uspel.

Obiskovalci so doživeli čudovit predpraznični dogodek. Prireditev so zapustili z nasmehom na obrazih, v mislih pa jim je odzvanjala pesem »Ta moja lučka, svetla lučka, mi vedno kaže pravo pot. Gotovo vsak bi rad jo nosil, da svetil bi si z njo povsod. Te moje lučke, svetle lučke, nikomur jaz ne prepustim, brez nje bi bil le rjava muha, brez nje življenje izgubim.« (Radovan Gobec)

 

 

Tri želje, tri lučke, tri dobre stvari

Želim si:
- da bi dobil smučke (Luka 2. r.);
- da bi imela muco (Zala 2. r.);
- da kmalu pride Božiček (Urban 2. r.);
- da bi padal sneg (Monika 2. r.);
- da bi z atijem delala snežake (Onja 2.r.);
- da bi z mamo pekli piškote (Meta 2. r);
- da bi šli k babici (Erika 3. r.);
- da bi bila srečna (Anja 3. r.);
- da bi bil zelo dober športnik (Martin 3. r.);
- da bi v prazničnem času med nami vladal mir (Paskal 5. r.);
- da bi se ljudje imeli radi (Veronika 5. r.)

Svetle stvari:
- novoletna jelka, moja oblekica in moja sestrica (Meta 2. r.);
- zvezde, sonce, prijateljstvo (Manja 2. r);
- starša, bratca in igrice (Kaja 3, r.);
- starši, dom in prijatelji (Erika 3. r.);
- boben, žoga in lučke (Samo 3. r.);
- sonce, sneg in luč (Anja 3. r.);
- božično-novoletni koncert (Mirjam 3. r.);
- moja sošolka, ki mi pomaga (Tjaša 5. r.);
- sestra, ki mi pomaga (Anže 5. r.);
- vsi, ki jih imam rad (Paskal 5. r.);
- čopiči, barve in zlate ribice (Živa 5. r.);
- zavetje (Maks 5. r.);
- Božič, Jezusovo rojstvo (Veronika 5. r.);
- družina (Nace 5. r.).

Dobre stvari:
Mami bom postregla čaj. (Amadeja 2. r.)
Pomagal bom atu. (Urban 2. r.)
Obiskala bom starejšega soseda in mu nesla kruh. (Manja 2. r.)
Pomagala bom počistiti hišo in okrasiti božično drevesce. (Melita 2. r.)
Sem prijazna. (Mirjam 3. r.)
Ne bom se kregala. (Erika 3. r.)
Pomagala bom staršem, babici in dedku ter teti. (Teja 3. r.)
Obiskala bom stare starše. (Karin 3. r.)
Priden bom. (Erik 3. r.)
Pridno se bom učila. (Eva 5. r.)
Spekla bom vaflje. (Živa 5. r.)
Šla bom v Vita dom. (Čarna 5. r.)
Ljubezen do družine. (Nace 5. r.) 
< Nazaj   Naprej >
Joomla Templates by Joomlashack