A free template from Joomlashack

A free template from Joomlashack

EDUROAM

EDUROAM

SIO 2020

SIO 2020

ŠOLSKA PREHRANA

Advertisement

UTRINKI V SLIKI

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Pozabljeno geslo?

ŠTEVEC OBISKOVALCEV

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes
mod_vvisit_counterVčeraj
mod_vvisit_counterTa teden
mod_vvisit_counterTa mesec
mod_vvisit_counterVsi1

PRISOTNI NA STRANI

Prisotnih 1 gost prijavljenih

DOBRODOŠLI!

Domov
Ekskurzija: Sprehod po Trubarjevi rojstni fari po 500 letih PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Darja Rupnik   
torek, 02. september 2008

 

 

 

 

 

torek, 2. september 2008

Leto 2008 prinaša pomembno obletnico – 500 let Trubarjevega rojstva, zato smo ekskurzijo organizirali prav v njegov rojstni kraj na Rašico.

Primož Trubar je prvi slovenski pisatelj, reformator, oče slovenske besede, utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika ... Postavil je temelj slovenske narodne zavesti. Vlogo nosilca narodne zavesti je namenil jeziku, ki je naša zunanja podoba in notranji izraz. V nagovoru na  začetku Katekizma Trubar svoje rojake, do takrat Kranjce, Štajerce, Korošce ... kot prvi nagovori z imenom Slovenci – začeli so se zavedati, da spadajo skupaj (narodna zavest).

Vsem Slovencem/gnado/ mir/milost inu pravu  spoznane božje /skuzi Jezusa Kristusa prosim.

Trubar je v dokončnem prehodu Evrope iz srednjega v novi vek uvrstil Slovence na zemljevid kulturno osveščenih narodov.

Ogledali smo si Trubarjevo domačijo, ki stoji na bregu rečice Rašica. Sestavljajo  jo spominska hiša z mlinom, žaga venecijanka in gospodarsko poslopje. V hiši je iz prejšnjih bivalnih prostorov nastala spominska soba, katere vsebina je razdeljena na tri sklope. Na zidovih je fragmentaren pregled skozi Trubarjevo življenje in delo. Z odlomki iz njegovih knjig in  risbami so označeni glavne postaje njegove življenjske poti, njegovo delo in čas. Poudarek je na izidu prvih slovenskih knjig: Catechismus in Abecedarium (1550). V stebrih so razstavljeni ponaredki Trubarjevih knjig, ki so slika in prilika originalov, ki jih hranijo  različne ustanove po Evropi. V vitražnih oknih so upodobljeni Trubarjevi sodobniki. Gre za krog ljudi, od katerih so nekateri vplivali nanj s svojim delom, mu pri delu nudili pomoč, z njim neposredno sodelovali ali ga preganjali.

V spominski sobi smo poslušali  razlago o Primožu Trubarju.

V gospodarskem poslopju je iz prejšnjega hleva nastala krčma, skedenj je postal galerija Skedenj in čitalnica, kjer smo ročno izdelali miniaturno knjigo, spoznali knjigoveški postopek, orodja in materiale.

Nato smo se odpeljali v Škocjan in obiskali cerkev sv. Kancijana, v kateri je bil 9. junija 1508. leta Trubar krščen.

Na Gradežu smo  se posladkali s Trubarjevo malico (pečena prosena kaša s suhimi češpljami, kruh krhljak, krhljevka – kompot iz suhega sadja), kjer smo bili pohvaljeni, saj smo vsi vse pojedli. Ogledali smo si sušilnico sadja, kjer sušijo sadje na tradicionalen način, Zabukovčev kozolec z orodji za pridelavo prosene kaše ter se sprehodili po vasi mimo Kogojeve hiše, starega vodnjaka in si ogledali črno kuhinjo.

Ekskurzijo pa smo končali na gradu Turjak z ogledom fresk iz sredine 15. stoletja v Dalmatinovi kapeli, skrivnega rova in grajskih ječ, viteške, poročne dvorane in kratkim obhodom po gradu. Poslušali smo razlago o povezavi med Trubarjem in  turjaškimi gospodi Auerspergi.

Turjaški grb ima tur – staro govedo, ki je izumrlo. Eden izmed Turjačanov je Karla Velikega rešil pred turom in tako je dobil grad ime Turjak. Na zunanji strani volovskega stolpa je upodobljen tur.

Pred gradom stoji mogočna lipa, čeprav jo je Prešeren v romanci Turjaška Rozamunda  spremenil v hrast zaradi ritma.

Hrast stoji v Turjaškem dvoru,

 vrh vzdiguje svoj v oblake,

v senci pri kamnitni mizi,

zbor sedi gospode žlahtne,

 ker Turjačan spet gostuje

 Rozamundine snubače.

 
Več slik si lahko ogledate tukaj .

 

Darja Rupnik

 
< Nazaj   Naprej >
Joomla Templates by Joomlashack